سوئد، (به سوئدی: Sverige) با نام رسمی پادشاهی سوئد (به سوئدی: Konungariket Sverige) کشوری است در شمال اروپا در شبهجزیره اسکاندیناوی. از غرب با کشور نروژ، از شمال شرق با کشور فنلاند، از شرق با خلیج بوتنی، از جنوب شرقی با دریای بالتیک و از جنوب غربی با کشور دانمارک همسایهاست. نام این کشور در فارسی از نام آن در زبان فرانسوی (Suède) گرفته شدهاست. پایتخت و بزرگترین شهر این کشور استکهلم است.
سوئد با مساحت ۴۴۹٬۹۶۴ کیلومتر مربع، کمابیش به اندازهٔ عراق و چهارمین کشور بزرگ اروپا (پنجمین کشور بزرگ اروپا با احتساب بخش اروپایی روسیه از نظر مساحت میباشد.
جمعیت سوئد بیش از ۱۰ میلیون نفر است. که تقریباً ۷٫۹ میلیون نفر آن را سوئدیها تشکیل میدهند. این کشور با تعداد ۲۱ نفر در هر کیلومتر مربع تراکم جمعیت پایینی دارد و بیشتر این جمعیت نیز در جنوب سوئد مستقر هستند. همچنین بیش از ۸۵٪ مردم سوئد در ناحیه شهری زندگی میکنند.
حکومت کشور سوئد
حکومت این کشور پادشاهی مشروطه است و دولت به شکل پارلمانی اداره میگردد. پادشاه در این کشور مقامی تشریفاتی است و کشور را نخستوزیر اداره میکند. پس از پایان جنگ سرد، سوئد در تاریخ ۱ ژوئن ۱۹۹۵ به کشورهای عضو ناتو پیوست اما بعدها همانند کاری که در قبال منطقه یورو کردند، با یک رفراندوم از ناتو خارج شدند. سوئد همچنین عضو سازمان ملل متحد، شورای اروپا، سازمان تجارت جهانی، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، شورای نوردیک و مدل نوردیک میباشد. سوئد هشتمین سرانهٔ تولید ناخالص داخلی را در جهان دارا میباشد و جایگاه خوبی در جنبههای مختلف ملی مانند کیفیت زندگی، آزادی شهروندی، بهداشت، آموزش، اختلاف طبقاتی، رفاه و توسعه انسانی دارد.
سیاست کشور سوئد
در زمان سلطنت گوستاو واسا در قرن ۱۶ اولین مجلس ملی سوئد متشکل از نمایندگانی از ۴ طبقه اشراف، روحانیون، طبقه متوسط و دهقانان گشایش یافت. طی قرون آتی، قوانین پیچیدهتری برای ریکسدگ وضع گردیده و به تدریج تعداد دستگاههای اجرائی افزایشی یافت. قدرت مجلس ملی بهطور عمدهای تغییر یافته و از زمانی به زمان دیگر نسبت به سلطنت از جایگاه بینهایت سستی برخوردار بوده است. این درحالیست که در دوره آزادی طی قرن ۱۸، مجلس ملی جایگاه خود را بهبود بخشیده و نظام منسجمی پایهریزی گردید. تا پیش از ۱۸۰۹ قدرت سلطنت و مجلس در یکدیگر ادغام بود، تا اینکه پس از سال ۱۸۰۹ دربار و سایر مراجع قدرت، استقلال یافتند. در سال ۱۸۶۵ مجلس دوگانهای جایگزین مجلس قبلی گردید. تا سال ۱۹۱۷ نظام دوگانهای برقرار بود، تا این که سازمانی با ۳۵۰ نماینده و کمیتههای مختلفی در زمینههای گوناگون تأسیس گردید. در سال ۱۹۷۴ دولت سوئد به طراحی قانون اساسی جدیدی مبادرت نمود. پس از گذشت مدت زمان ۲۰ سال دوره نمایندگی به دوره چهار ساله تغییر یافت. کشور سوئد از نظام دموکراتیک انتخابی برخوردار میباشد به این معنا که کلیه احزاب سیاسی با بیش از ۴ در صد آراء انتخابات عمومی از کرسی در مجلس برخوردار میگردند. شهروندان سوئدی اجازه حضور در انتخابات مجلس را دارند. در حال حاضر تعدادی حزب سیاسی در مجلس ملی سوئد فعالیت دارند. سال ۱۹۲۱ آغاز قطعی دموکراسی در سوئد محسوب میشود. سال ۱۹۱۹ پارلمان سوئد در مورد حق شرکت همگانی در انتخابات و آراء یکسان زنان و مردان تصمیمگیری کرد. دو سال بعد از این تصمیم اولین انتخابات پارلمان برگزار شد. در پی انتخابات سال ۱۹۲۱ پنج زن به پارلمان سوئد راه یافتند. انتخابات پارلمان سوئد هر چهار سال یکبار برگزار میشود. گشایش مجلس در هر پائیز وظیفه پادشاه سوئد است. در این هنگام سال پارلمانی آغاز میگردد. پادشاه شخص اول کشور سوئد است ولی این مقام در درجه نخست جنبه نمایندگی مملکت و تشریفاتی دارد.
در سوئد احزاب سیاسی کوچک و بزرگ بسیاری فعال هستند. شاخصترین آنها هشت حزب سیاسی زیر است:
- حزب سوسیال دموکرات Socialdemokraterna
- حزب میانهرو یا مدرات Moderaterna
- حزب مرکزی یا سنترال پارتی Centralpartiet
- حزب خلق – لیبرالها یا فولک پارتی Folkpartiet
- حزب دموکرات مسیحی Kristdemokraterna
- حزب چپ Vänsterpartiet
- حزب سبز Miljöpartiet
- حزب دموکرات سوئد Sverigedemokraterna
اقتصاد کشور سوئد
در گذشته نه چندان دور، تا اواخر قرن هجدهم میلادی، سوئد یکی از فقیرترین کشورهای اروپا بود، اما بعدها دوران رشد اقتصادی سوئد آغاز شد. بعد جنگ جهانی دوم این رشد اقتصادی شتاب بیشتری به خود گرفت، درآمد خالص ملی کشور بالا رفت و شکوفائی رشد اقتصادی به وجود آمد. درآمد کشور سوئد مثل دیگر کشورهای نسبتاً کوچک صنعتی، وابسته به صادرات تولیدات صنعتی است که در حال حاضر از رشد بالائی در توازن بین صادرات و واردات برخوردار است. تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۰۶ میلادی ۱/۱۲۰۰ میلیارد دلار بود و رشدی ۵/۴ درصدی را نسبت به سال پیش از آن نشان میداد. نرخ بیکاری این کشور ۶/۵ درصد است. آماری از جمعیت زیر خط فقر این کشور در دسترس نیست اما به نظر میرسد این آمار نباید چندان بالا باشد. تورم در این کشور ۴/۱ درصد است. ۳۵ درصد از محصولات صادراتی این کشور را ماشینآلات تشکیل میدهد و بقیه شامل وسایل نقلیه موتوری، کاغذ و مشتقات آن، چوب، محصولات آهنی و فولادی و مواد شیمیایی است که به کشورهای آلمان (۸/۹درصد)، آمریکا (۳/۹ درصد)، انگلستان (۱/۷ درصد)، دانمارک(۹/۶ درصد)، فنلاند(۶ درصد)، فرانسه(۹/۴ درصد)، هلند(۷/۴ درصد) و بلژیک(۵/۴درصد) صادر میشود.
زبان کشور سوئد
زبان سوئدی از خانوادهٔ زبانهای هندواروپایی شاخهٔ ژرمنی است و به زبانهای نروژی و دانمارکی نزدیکی دارد. این سه زبان بسیار به هم نزدیک بوده و اغلب گویشوران آنها میتوانند هر کدام به زبان خود با هم ارتباط زبانی برقرار کنند. زبان سوئدی، زبان رسمی کشور سوئد میباشد. در برخی نواحی شمالی کشور، به زبان فنلاندی نیز تکلم میگردد. تعداد ۴ زبان اقلیمی اعم از فنلاندی، تورندال، رومانی (زبان کولیها) و ییدیش (زبان یهودیان) در کشور سوئد تکلم میگردد. شهروندان سوئدی تا حدود معینی در تعامل با دستگاههای دولتی از حق استفاده از این زبانها برخوردار بوده و هم چنین در خصوص مراقبتهای کودکان و بزرگسالان از حق استفاده از زبانهای فنلاندی و سامی نیز برخوردار میباشند.
دین مردم سوئد
مسیحیت پروتستان لوتری با عضویت ۶۶ درصد از جمعیت این کشور در کلیسای سوئد بزرگترین مذهب در سوئد است. مذاهب مسیحی دیگر موجود در سوئد شامل کاتولیک و ارتدکس شرقی میباشند. طبق سندی به نام «آزادی بینالمللی دینی» از وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا اسلام در سوئد با دارا بودن ۵ درصد از جمعیت، دومین مذهب بزرگ به حساب میآید. بقیه جمعیت یا بیدین هستند یا متعلق به ادیان دیگر میباشند.
طبق نظرسنجی یوربارومتر در سال ۲۰۱۰
- ۱۸٪ از شهروندان سوئدی پاسخ دادند که «آنها بر این باورند که خدا وجود دارد».
- ۴۵٪ پاسخ دادند که «آنها بر این باورند که نوعی روح یا قدرت حیات وجود دارد».
- ۳۴٪ پاسخ دادند که «آنها باور ندارند که هیچ نوع روح، خدا یا قدرت حیات وجود دارد».
بر اساس مطالعه دموسکوب دربارهٔ اعتقادات سوئدیها در سال ۲۰۱۵
- ۲۱٪ به یک خدا باور داشتند. (در مقایسه با ۳۵٪ در سال ۲۰۰۸)
- ۱۶٪ به ارواح باور داشتند.
- ۱۴٪ به خلقت هوشمندانه باور داشتند.
دریافت اقامت در سوئد
افرادی که از طریق کاری موفق شدهاند به سوئد مهاجرت کنند ویزایی با اعتبار ۲ سال به آنها اعطا می شود و پس از اتمام آن، اگر هنور مهاجر دارای کاری ثابت در سوئد بود ویزای او ۲ سال دیگر تمدید می شود و با پایان ۴ سال اقامت موقت می تواند درخواست اقامت دائم به این کشور را بدهد. افرادی که بتوانند این ۴ سال را با موفقیت پشت سر گذارند به آن ها از سال پنجم اقامت داده می شود و آن ها از آن پس شهروند سوئد محسوب شده و از همه ی امکانات و مزایای شهروندان سوئد برخوردار خواهند بود.
در ضمن به صورت اختصاری باید بدانید که در همه ی انواع این مهاجرت ها فرد مهاجر می تواند خانواده ی خود را همراه ببرد که شروطی هم دارد و در آینده به صورت جداگانه آن ها را بررسی خواهیم کرد.
مهاجرت به سوئد
سوئد به عنوان یکی از مهاجر پذیرترین کشورهای اروپا در طول تاریخ یکی از مقصدهای اصلی مردم کشورهای دیگر برای مهاجرت بودهاست و همواره یکی از دلایل رشد جمعیت آن بوده است، در سال ۲۰۱۱ حدود ۲۷٪ یا دو میلیون نفر از جمعیت سوئد به صورت کامل یا جزئی، غیر سوئدی بودهاند که از این تعداد ۱,۴۲۷,۲۹۶ نفر که در سوئد زندگی میکردهاند در خارج از کشور به دنیا آمدهاند.
در سال ۲۰۰۹ مهاجرت به سوئد به بالاترین سطح خود رسیده و ۱۰۲٬۲۸۰ نفر به این کشور مهاجرت کردهاند.
از روشهای مهاجرت به سوئد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مهاجرت به سوئد از روش تحصیلی
- مهاجرت به سوئد از روش کاری
- مهاجرت به سوئد از روش سرمایهگذاری
ثبت ديدگاه