اقتصاد کانادا

کانادا عضوی از سازمان مشارکت اقتصاد و توسعه OECD و گروه ۸ (G۸) است. این کشور دارای اقتصاد بازار آزاد است که نسبت به ایالات متحده وابستگی بیشتری به دولت دارد، ولی مداخلات اقتصادی دولتی آن کمتر از اکثر کشورهای اروپایی است. کانادا از قدیم الایام، نسبت به کشورهای همسایه جنوبی اش از سرانه رشد ناخالص کمتری برای محصولات داخلی خود برخوردار بود، که بدین ترتیب ثروت ناخالص ملی به صورت برابری در میان مردم توزیع شده است، که با این وجود این میزان رشد اقتصادی نسبت به رشد اقتصادی اروپای غربی بیشتر است.
در دهه های گذشته، پس از گذراندن دوره ای از اغتشاش، اقتصاد این کشور به سرعت پیشرفت کرد و نرخ بیکاری پایین آمد و دولت بزرگ آن کوچک شد و به دولت فدرال بدل شد. امروزه سیستم اقتصادی این کشور بر پایه بازار، الگوی تولید و استانداردهای زندگی بسیار شبیه به اقتصاد ایالات متحده است. یکی از تفاوت های قابل تشخیص در ساختار اقتصادی آمریکا و کانادا این است که کانادا بیشتر صادرکننده است اما آمریکا بیشتر یک وارد کننده کالا می باشد. همچنین بانک ها در کانادا محافظه کارتر از بانک های آمریکا هستند
از آنجائیکه کانادا در میان ۱۰ کشور اول صنعتی جهان قرار گرفته است، اقتصاد کانادا دیگر به صورت انحصاری وابسته به منابع طبیعی نمی باشد و از طریق نوآوری و فن آوری رو به رشد است. اقتصاد این کشور به صورت فزاینده ای متنوع و بر اساس دانش روز است.
بیشتر صنعت تولیدی کانادا در اونتاریو و کبک واقع شده اند، جایی که تولید وسایل موتوری شامل بزرگترین بخش در این صنعت است. سایر بخش های تولیدی مهم عبارتند از غذا و نوشیدنی، کاغذ و محصولات وابسته، فلزات اولیه، فلزات از پیش ساخته شده، محصولات پتروشیمی و شیمیایی.
مناطق آتلانتیک، پراریر، پسیفیک بیشترین منابع طبیعی وابسته به اقتصاد را دارا می باشند. ایالت آتلانتیک دارای صنعت شیلات، جنگل و معدن می باشد، ولی ایالت پراریر وابسته به کشاورزی و سوخت های معدنی می باشد. بخش های اولیه بریتیش کلمبیا شامل جنگل داری، معدن و صنعت توریست می باشد.
از صادرات عمده کانادا می توان به: وسایل نقلیه، محصولاتی با فن آوری بالا، نفت و گاز طبیعی، فلزات و محصولات بر گرفته شده از جنگل و مزارع اشاره کرد.
آنچه که واردات عمده کانادا را دربرمی گیرد، عبارتند از: ماشین آلات و تجهیزات صنعتی مخابراتی و الکترونیکی، لوازم اتومبیل، مواد صنعتی (آهن و فولاد، فلزات گران قیمت، مواد شیمیایی، پلاستیک، پنبه، پشم و سایر منسوجات)، محصولات تولیدی و غذا.
این کشور از نظر اهمیت دادن به بخش صنایع پایه با دیگر کشورهای جهان اول تفاوت هایی دارد و دو صنعت نفت خام و چوب بری هم در این کشور جزء مهم‌ترین صنایع به حساب می آید. کانادا یکی از معدودترین کشورهای پیشرفته ای است که صادرکننده انرژی خالص در جهان است. کانادا دارای ذخایر وسیعی از گاز طبیعی در سواحل شرق و منابع بزرگ گاز و نفت در آلبرتا، بریتیش کلمبیا و ساسکاچوان است. در منطقه وسیع اتاباسکا تارسندز، منابع نفت و گاز فراوانی است که با استخراج آن ها، کانادا به دومین کشور دارای ذخایر نفت و گاز در جهان بعد از عربستان صعودی تبدیل شده است. در کبک، بریتیش کلمبیا، نیوفانلند و لابرادور، انتاریو و مانیتوبا، انرژی الکتریکی ارزان است و از آنجا که به ضرر محیط زیست نیست، استفاده‌ گسترده‌ای از آن می شود.
این کشور همچنین یکی از عرضه کنندگان اصلی محصولات کشاورزی است که منطقه استپ این کشور یکی از مهم‌ترین عرضه کنندگان غلات مثل گندم و انواع دیگر در دنیاست. کانادا بزرگ‌ترین تولید-کننده اورانیوم و روی و بسیاری از محصولات منابع طبیعی همانند طلا، نیکل، آلومینیوم و سرب است.
اگر نگوییم اکثر شهرها ولی تعداد زیادی از مردم شهرها در بخش شمالی که انجام کشاورزی در آن مشکل است، به خاطر نزدیکی به منابع و معادن، از راه صنعت معدن و با استفاده از منابع چوب زندگی می گذرانند. کانادا همچنین دارای بخش صنایع نسبتاً بزرگی است که در کبک و انتاریو جنوبی قرار دارد که صنعت اتومبیل سازی در آن اهمیت خاصی دارد.
کانادا وابستگی بالایی به بخش تجارت بین المللی خصوصا تجارت با ایالات متحده دارد. قراردادهای تجارت آزاد میان آمریکا کانادا، باعث افزایش قابل توجهی در برقراری مناسبات اقتصادی و تجاری با ایالات متحده شد، و امروزه نیز بیشترین سرمایه گذاری خارجی در کانادا توسط آمریکا صورت می پذیرد. از سال ۲۰۰۱، کانادا مؤفق شد که از رکود اقتصادی فاصله بگیرد و از نظر کارکرد امور اقتصادی و رشد ناخالص محصول داخلی در میان اعضای گروه ۸ همچنان بهترین باقی بماند و این بیانگر ساختار استخدامی قوی این کشور است.
افزایش سطح تحصیلات زنان باعث شده آنها امکان اشتغال به کارهای تخصصی را پیدا کنند. در حال حاضر زنان با تحصیلات دانشگاهی در کانادا به سمت حرفه‌هایی نظیر علوم، تجارت و امور مالی، مشاوره مدیریت، حسابداری و تبلیغات گرایش پیدا کرده‌اند. طی یک دهه گذشته شرایط اقتصادی کانادا تغییرات زیادی داشته است.
یکی از مهم‌ترین جنبه‌های این دگرگونی، رشد حضور زنان در اقتصاد این کشور ۳۳ میلیون نفری است. زنان کانادایی با اعتماد به نفس خاصی که پیدا کرده‌اند، طبق آمار سال ۲۰۱۳، در حال حاضر ۱۸۷ هزار شرکت یا کسب‌وکار کوچک در کانادا در مدیریت و تملک زنان است و انتظار می‌رود طی یک دهه آینده این تعداد دو برابر شود. در کانادا حدود ۸۲۱ هزار زن کارآفرین مشغول فعالیت هستند. نکته بسیار جالب در مورد وضعیت کارآفرینی زنان این است که نیمی از زنان در خانه کار می‌کنند و فعالیت‌های شغلیشان را در منزل انجام می‌دهند. در مجموع زنان هر سال ۱۸ میلیارد دلار به اقتصاد این کشور سود می‌رسانند و این میزان حضور در اقتصاد و کارآفرینی در هیچ‌یک از کشورهای پیشرفته جهان مشاهده نمی‌شود.
زنان به ویژه در بخش‌های مدیریت خدمات، خدمات آموزشی و تخصصی، خدمات فنی و علمی بسیار فعال هستند و به طور عمده در همین حوزه‌ها به ایجاد کسب و کار می‌پردازند. همچنین نیمی از زنان کارآفرین و خوداشتغال کانادایی دارای مدرک دانشگاهی یا دوره‌های آموزشی پس از دیپلم هستند. در حال حاضر زنان با ایجاد کسب وکار برای بیش از دو میلیون نفر شغل ایجاد کرده‌اند. با توجه به نقش رو به رشد زنان در اقتصاد کانادا نخست‌وزیر این کشور در سال ۲۰۰۳ فرمان تاسیس گروهی ویژه را برای تسهیل کارآفرینی زنان صادر کرد، وظیفه این گروه شناسایی چالش‌ها و مشکلات پیش‌روی زنان در حوزه کارآفرینی و نیز اشتغال به کار و ارایه راه‌حل برای رفع این مشکلات، برگزاری برنامه‌های آموزشی برای زنان در زمینه‌هایی نظیر تامین اعتبار کارآفرینی است.
شرایط اقتصادی کانادا با توجه به اینکه استان های این کشور در بسیاری از سیاست ها مستقل هستند، هر یک شرایط خاص خود را دارند و نهایتا وضعیت اقتصادی کانادا برآیندی از مجموع وضعیت اقتصادی تمام استان ها خواهد بود. رکودی که با یک حرکت آرام تقریبا از اقتصاد آمریکا شروع شد و اقتصاد جهان را مورد تاثیر قرار داد، همچنان علیرغم تزریق پول های فراوان به اقتصاد کشورهای بزرگ اقتصادی و کمک های دولتی به اقتصاد این کشورها کاملا مهار نشده است. ولی اینطور که از اخبار شنیده شد، وضعیت اقتصادی برخی ایالت های کانادا چون استان ساسکاچوان و نیوفاندلند و لابرادور نه تنها با بحران جدی روبه رو نشد، بلکه در پاره ای موارد با رشد نیز مواجه بوده است.

ما را در شبکه های مجازی دنبال کنید :