در یک دیدگاه کلی به لحاظ سطح آموزشی، امکانات رفاهی و… دانشگاه های کانادا به شرح زیر رتبه بندی شده اند:

دانشگاه‌های کانادا

استان کبک به نوعی بهشت دانشگاهی کانادا می‌باشد. هنوز قیمت‌ها به اندازه سایر استان‌ها بالا نیست و حتی برای دانشجویان بین‌المللی نیز می‌تواند مقرون به صرفه باشد. کمترین میزان شهریه در مقاطع مختلف در کانادا مربوط به دانشگاه های استان کبک است. علت این است که دولت محلی کبک کمک های شایانی به دانشگاه ها می کند و از طرفی مبلغ ناچیزی از شهریه ها صرف هزینه های آموزشی دانشگاه ها در کبک می شود. اما تعداد دانشگاه‌های انگلیسی زبان در کبک بسیار اندک است و اکثر دانشگاه‌های این استان، فرانسوی زبان هستند. دانشگاه لاوال اولین دانشگاه فرانسه زبان در آمریکای شمالی و قدیمی‌ترین مرکز آموزشی در کانادا می‌باشد که در شهر کبک واقع شده است.

دو دانشگاه انگلیسی زبان بزرگ کانادا مک‌گیل و کونکوردیا هستند که در شهر مونترال واقع شده‌اند. رقیب سرسخت این دو دانشگاه، دانشگاه مونترآل است که بخش مهندسی آن، دارای اعتبار جهانی است.

دانشگاه مک گیل:

در رنکینگ‌های جهانی، دانشگاه مگ‌گیل (جیمز مک گیل تاجر معروف اسکاتلندی) معمولاً بین سی دانشگاه برتر دنیا قرار دارد. مک گیل یکی از قدیمی ترین دانشگاه‌های کاناداست که ۴۶ سال قبل از تشکیل کانادا افتتاح شد. با داشتن ۲۱ دانشکده و موسسه تکنولوژی، این دانشگاه بیش از ۳۰۰ گونه مدرک در انواع مختلف علوم از جمله پزشکی و حقوق را ارائه می‌دهد. اگر چه زبان آموزش زبان انگلیسی است، اما دانشجویان حق دارند برای ارسال هر گونه تکلیف از زبان انگلیسی یا زبان فرانسه استفاده کنند، به جز زمانی که یادگیری یک زبان مشخص منظور و هدف است. با داشتن بیش از ۲۰۰ هزار دانش آموخته و استاد در سرتاسر دنیا مک گیل یکی از شناخته شده ترین دانشگاه‌ها در زمینه‌های مختلف علوم است. به عنوان نمونه می‌توان به یازده برنده جایزه نوبل، دو نخست وزیر، سه فضانورد، چهار قاضی دادگاه عالی کانادا، سه رهبر کشورهای خارجی، نه برنده جایزه آکادمی، سه برنده جایزه پولیتزر، و بیست و پنج مدالیست بازی‌های المپیک نام برد.

دانشگاه کنکوردیا:

دانشگاه کنکوردیا، دانشگاه عمومی جامع انگلیسی زبان در شهر مونترآل و ششمین دانشگاه بزرگ کاناداست و از نظر جذب دانشجو در مقطع بالاتر از لیسانس، رتبه اول را در کانادا دارد و دارای معروف ترین مدرسه فیلم شناسی در کانادا می باشد. البته ناگفته نماند که یکی از دلایل پایین بودن رنکینگ این دانشگاه نسبت به سایر دانشگاه‌ها، نداشتن رشته‌های پزشکی و علوم تجربی و تمرکز آن بر روی دروس مهندسی، پایه و هنر می‌باشد. دانشگاه کانکوردیا پر از ایرانیان است (دانشجو و استاد)، به طوری که تکلم به فارسی نیز به سادگی امکان پذیر است! در برخی از گرایش‌های مهندسی برق (کنترل) و مکانیک، به علت کار کردن بر روی موضوعات به روز و نیز داشتن استادان قوی، رقابتی سخت بین متقاضیانِ دریافت پذیرش وجود دارد.

معمولا در کبک سه نرخ برای ثبت نام وجود دارد که به راحتی در سایت هر دانشگاه می‌توان از مقادیر آن ها اطلاع پیدا کرد. بدین صورت که شهریه کانادایی‌ها نصف دانشجویان بین‌المللی و شهریه کبکی ها نیز نصف کانادایی‌ها می باشد. اینکه چگونه بر آن ها محرز می‌شود که کسی کانادایی می‌باشد و یا کبکی، در سایت هر دانشگاه مشخص است و البته مستقیماً به وزارت آموزش کبک برمی‌گردد. به عنوان مثال داشتن سی‌اس‌کیو و یا اقامت یکساله در کبک بدون شرکت در هیچ کلاس تمام وقت، یکی از این شرایط هاست.
استفاده از بورس و وام یکی دیگر از مزایای مهاجران و شهروندان است. تقریباً ۶۵٪ آنچه دولت بابت هزینه دانشگاه و زندگی به شما می‌پردازد در قالب بورس می‌باشد و شما نمی‌بایست برگردانید. البته این شرایط برای دانشجویان در مقاطع مختلف، متفاوت است. میزان وام دریافتی توسط دولت به منظور هزینه زندگی نیز، رابطه مستقیم با سطح درآمد افراد دارد. میزان این پول جدا از هزینه شهریه، حدود ۷۰٪ از هزینه‌های زندگی (بسته به سطح زندگی و توقع افراد) را نیز پوشش می‌دهد.
درباره شرایط عمومی و علمی پذیرش باید به سایت هر دانشگاه مراجعه کرد، زیرا شرایط بسیار متفاوت است. هر دانشگاه سیاست‌ها و روش‌های خود را دارد. به عنوان مثال برای تحصیل در دانشگاه فرانسه زبان باید زبان فرانسه بدانید مگر اینکه در مقطع دکترا باشید و با نظر استاد از دانشجو زبان فرانسه خواسته نخواهد شد. از شروط دیگر هر دانشگاه معدل لازمه و مدارک اضافه است که حتی برای رشته های مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال دانشکده مهندسی دانشگاه کونکوردیا از مهاجران مدرک زبان نمی‌خواهد و یا دانشکده فیلم همین دانشگاه یک مدرک داخلی برای ثبت نام نیاز دارد و یا از شروط وارد شدن به دانشکده مدیریت، داشتن مدرک GMAT است.
دانشگاه‌های کانادا مدتی است که تقریباً با یکدیگر مرتبط شده‌اند و می‌شود از دانشگاهی با شرایطی به دانشگاه دیگر رفت و یا تعدادی از دروس را در دانشگاهی دیگر گذراند. حداقل درباره کبک اینگونه می‌باشد که مثلاً یک دانشجوی دانشگاه مونترال می‌تواند تا یک سوم دروس خود را در دانشگاه دیگر مثلاً انگلیسی زبان بگذراند و بلعکس که این موضوع نکته مثبتی برای ضعف دانشجویان در زبان فرانسه است.

ما را در شبکه های مجازی دنبال کنید :